Harpia – vulturul urias

2sQPdiS

Vulturul Harpie are o coada lunga si lata si aripi rotunjite cu o anvergura de pana la 2 metri, iar ca si lungime ajunge, in medie, la 1 metru cu o greutate de 7,5 kilograme – este de-a dreptul urias! Ghearele ajug pana la 15 cm si traieste in medie 40 de ani.

Acest tip de vultur este un pradator uimitor, puterea lui de apucare fiind de 38 de kilograme pe centimetru patrat. Ca pradator puternic, harpia vaneaza animale de marime medie, in special mamifere arboricole, cum ar fi maimutele si lenesii, dar si animale terestre cum ar fi caprioare, pecari, aguti, etc. De asemenea, harpia vaneaza si o varietate mare de pasari si reptile cum ar fi papagali, serpi si iguane.

Pe cale de dispariție harpia (Harpia harpyja) este adesea denumita „domnitorul padurile tropicale”. Cu toate acestea este una dintre speciile de păsări pe cale de disparitie din America Latină. Amenintarile principale care afectează vulturul harpie sunt pierderea habitatului si bineinteles omul, pasarile fiind vânate pentru penele din coada lor care sunt  folosite in industria modei pentru rochii si pentru a decora palarii. De asemenea, despădurirea a dus la o reducere numărului de arbori de mătase de bumbac, care sunt preferati pentru cuibărit.

De retinut:

  • Harpia este printre cele mai mari și mai puternici vulturi din lume. Gheare lor din spate sunt de aproximativ 15 cm lungime – de aceeași dimensiune ca ghearele unui urs grizzly!
  • Ca multe alte păsări de pradă, harpiile continua să aducă crengi verzi in cuib, după ce puiul a eclozat. Unii cercetatori cred mentin insectele și paraziții la distanță și oferă un mediu mai rece pentru pui.
  • O femelă poate cantari pana de două ori mai mult decât partenerul ei
  • Defrisarile și fotografierea sunt cele două amenințări principale pentru supraviețuirea vulturilor Harpie.
  • Dimeniuni, lungime: 89 – 102 cm, anvergura aripi: 176 – 224 cm, greutate mascul: 4 – 4.8, kg, greutate femela: 6 – 9 kg.

(210 Posts)

Da Tonul iti pune la dispozitie rapid tot ce este nou si interesat pe internet. Urmareste-ne si da tonul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *